Η ιστορία του Άη Βασίλη
Ο Άγιος Βασίλης που βλέπουμε συχνά στις διάφορες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ευχετήριες κάρτες ξεκίνησε από ένα πραγματικό πρόσωπο. Δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τον Μέγα Βασίλειο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Το πρόσωπο που ενέπνευσε τους Δυτικούς και ιδιαίτερα τους Αμερικάνους που μετέτρεψαν τον Άη Βασίλη (Santa Claus) σε σταρ του marketing, ήταν ο Saint Nicholas (Άγιος Νικόλαος) ο οποίος έζησε τον 4 μ.χ. αιώνα. Η εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα για τον Άη Βασίλη (Santa Claus) μαζί με τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όπως το έλκηθρο, οι ιπτάμενοι τάρανδοι και η συνήθειά του να εισβάλει στα σπίτια μας από τις… καμινάδες, έχουν προέλθει από δύο εκδοτικά γεγονότα του 19ο αιώνα αλλά και μια διαφημιστική καμπάνια του 20ου αιώνα.
Το 1822 ο Clement Moore έγραψε την ιστορία “The Night Before Christmas” για τα παιδιά του. Στη συνέχεια κατάφερε να τη δημοσιεύσει σε μια εφημερίδα και αργότερα σε λαϊκά περιοδικά, με αποτέλεσμα αυτή η ιστορία να γίνει πολύδημοφιλής Τέλος το 1838 εκδόθηκε και σε βιβλίο. Αν διαβάσει κανείς αυτή την ιστορία θα δεί ότι εκεί αναφέρονται οι τάρανδοι, το έλκηθρο, ο σάκος με τα δώρα αλλά και η κάθοδος από την καμινάδα…
Η ιστορία είχε γίνει πασίγνωστη στην Αμερική τη δεκαετία του 1930 και άρχισε να ταξιδεύει και στην Ευρώπη. Μετά από 30 περίπου χρόνια, από το 1863 έως το 1886 ένα γνωστό περιοδικό στις Η.Π.Α. κυκλοφόρησε με μια σειρά από χαρακτικά τουThomas Nast, ΄στα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το εργαστήριο που κατασκεύαζε ο Αη Βασίλης τα παιχνίδια, η ανάγνωση επιστολών που είχαν στείλει στον Αη Βασίλη τα παιδιά με τις επιθυμίες τους για τα δώρα που ήθελαν, ο έλεγχος από τον Αη Βασίλη, της λίστας με τα διάφορα δώρα κλπ.
Τέλος από το 1931 έως το 1964 η Coca-Cola χρησιμοποίησε στις διαφημιστικές της καμπάνιες την περίοδο των γιορτών ζωγραφιές του Haddon Sundblom, στις οποίες έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η κόκκινη και λευκή στολή του Άη Βασίλη για να ταιριάζει με τα χρώματα της εταιρίας.
Σε αυτές τις διαφημίσεις ο Άη Βασίλης απέκτησε μερικά παραπάνω κιλά και σιγά σιγά μέσω από τη χρήση αυτής της εικόνας φτάσαμε στις μέρες μας να αναγνωρίζουμε όλοι τη φιγούρα που εμφανίζεται σε πολλές από τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ευχετήριες κάρτες